Bootreis Ameland

Uw vakantie begint waar de waddendijk overgaat in het Wad. Bij aankomst op de veerdam van Holwerd, kunt u genieten van de bijzondere uitzichten over het, tot UNESCO werelderfgoed uitgeroepen, Waddenzee gebied. Een beleving op zich is uw goedverzorgde bootreis over het Wad! Op de website vanĀ Wagenborg Passagiersdiensten vindt u alle praktische informatie over de bootreis alsmede de tarieven en dienstregelingen. Ameland biedt talloze bezienswaardigheden, in onderstaande noemen wij enkele die u niet mag missen!

Paardenreddingboot

Tijdens de demonstratie van de paardenreddingboot op Ameland, trekken 10 stoere paarden de reddingboot met donderend geweld over het strand en door de branding in zee. De demonstratie van de paardenreddingboot is een gebeurtenis die herinnert aan vroeger tijden, want als er echt een schip in nood is vaart tegenwoordig de moderne Anna Margaretha met hoge snelheid de haven van Ameland uit. De demonstratie laat zien dat het redden van drenkelingen en het verlenen van bijstand aan schepen die bij Ameland in nood verkeren een lange geschiedenis heeft.

Vuurtoren van Ameland

De vuurtoren in Hollum stamt uit 1880 en is 55 meter hoog. Sinds 2005 is hij niet meer gebruik. Hierdoor is hij nu toegankelijk. Al moet je dan wel 236 treden beklimmen. Onderweg kom je exposities tegen over het leven van de vuurtorenwachters. Maar ook over de schepen die in de problemen kwamen. Bovenin vind je de werkkamer zoals deze in het verleden door de vuurtorenwachter werd gebruikt.

Molen de Verwachting

Molen de Verwachting staat aan de rand van Hollum. Het is een achtkantige windmolen. Deze molen werkt nog steeds en maalt met name koren. Al kan hij ook mosterd malen. De molen is een replica van de molen die hier in 1840 werd gebouwd.

Natuurcentrum Ameland

Het Natuurcentrum Ameland laat de rijke natuur onderwater van het eiland zien. Hier vind je diverse aquaria met vissen die in de Waddenzee leven. Maar je vindt er ook informatie over de zeehonden, bruinvissen en potvissen die hier af en toe worden gespot. Vanaf de toren in het natuurcentrum heb je een goed zicht op het eiland en de Waddenzee.

Bunkermuseum Ameland

In het Bunkermuseum kun je veel informatie vinden over hoe het eiland te maken kreeg met oorlogen. De bunker is nu ingericht als museum. Je ziet hier veel overblijfselen uit de oorlog, alsook verhalen van Amelanders. Er is ook een diorama. De ingang is het voormalige vakantiehuisje Dorax.

Museum Sorgdrager

Net als op veel andere Waddeneilanden deden eilanders aan walvisjacht. In dit museum zie je dit verleden uitgelegd. In 1751 werd dit huis door Cornelis Sorgdrager gebouwd. Het moest als verblijfplaats dienen voor walvisjagers. De poort van het museum bestaat uit twee walviskaken.